Lisa Jansdotter Svanlund och Maja. Foto: Peter Carlberg
tisdag 23 juli kl 11:31

Länsmästerskapet i eftersök

Söndagen den 21 juli avgjordes 2024 års Länsmästerskap på vackra marker i Halla-Anga.

Foto: Peter Carlberg

För dagen var det ca 23 grader varmt och lite, eller ingen vind, vilket gav rätt tuffa förutsättningar för de fyra ekipage som kvalat sig vidare från Krets-mästerskapen som hölls tidigare i juni.

De fyra startande eftersöks-ekipagen på söndag eftermiddagen var;

Linus Olsson med sin vorsteh tik ”Galva”

Oliver Lindstedt med jakt-labrador tiken ”Rut”

Lisa Jansdotter Svanlund med sin jakt-labrador tik ”Maja” samt

Kalle Johansson med sin ”Tynne”, en Wachtel hane.

För att genomföra tävlingen behövde vi en domare till varje ekipage för att bedöma hundarnas förmågor i viltspåren. Domare igår var undertecknad Stefan Hellström, Roger Malmqvist, Gunnar Petterson samt Henrik Öhman. Efter samling och lott-dragning åkte de startande ekipagen ut i skogen med sin respektive domare.

Vilt-spåren var lagda för att simulera riktiga eftersök med olika kluriga störningar. I år lade vi in en störning av människor med bil och skällande hund precis i anslutning till spåret, ungefär halvvägs i spåren för ekipagen. Störningen påverkade hundarna i olika grad, det var verkligen spännande att se hur både förare och hund reagerade! Spåren var drygt en kilometer långa vilket verkligen blev en tuff prövning för hundarna i värmen. Många vet hur den gotländska naturen och skogen kan vara prövande i sig… Alla ekipage vattnade sina hundar vid ett flertal tillfällen under spårningen.

Spänningen var sedan stor när domarna skulle prata ihop sig för att välja ut en vinnare. Bäst för dagen ansåg man att Lisa Jansdotter Svanlund var med sin Maja (Viltskräckens Np Blaze). Maja tog sig an spåret med mycket hög motivation och oavbruten energi. Hon höll sig tätt i spårkärnan hela vägen och lät sig inte störas märkbart av figuranterna. Vi bedömde Lisa vara en lugn, tyst förare som på bästa sätt hjälper sin hund att lyckas i spåret. Ett trevligt, samspelt ekipage som vi gärna sänder vidare till Region Mästerskapet på fastlandet senare i sommar.

Eftermiddagen avslutades med gemensam fika och bad för samtliga hundar. Jag vill som tävlingsledare tacka alla deltagare, domare och figuranter för att ni ställde upp igår och gjorde tävlingen möjlig! Stort tack!

Återstår nu bara att lyckönska Lisa och hennes två hundar, hon har även en vorsteh hane ”Eskil” (Grillsbergets Cg Eskil) - ett stort lycka till på Regions Mästerskapen på fastlandet där hon möter ca 17 andra ekipage från Sveriges olika län. Där möts Lisa och hennes hundar av teoriprov, skytte och skottplats-undersökning samt lös-hunds prövning, då kommer även ”Eskil” prövas!

Stefan Hellström
Hundansvarig/Tävlingsledare
JÄGAREFÖRBUNDET GOTLAND

Senast uppdaterad den 23 juli